Kanaďania uštedrili Slovákom päťgólovú lekciu

15.05.2016 Celý región

Petrohrad 14. mája (TASR) - Slovenskí hokejisti si na MS v Rusku pripísali tretiu prehru za sebou. V sobotňajšom dueli podľahli v Petrohrade obhajcovi titulu Kanade hladko 0:5 a v B-skupine tak zostávajú so šiestimi bodmi na nepostupovej piatej priečke, s jednobodovou stratou na štvrté Nemecko. Zámorský gigant sa po 15. víťastve v rade na MS posunul s plným počtom bodov späť na čelo tabuľky, o skóre pred Fínsko.

Zverenci trénera Zdena Cígera dostali od súpera lekciu z priamočiarosti, dôrazu i streleckej efektivity. Ak chcú pomýšľať na postup do štvrťfinále, budú musieť výrazne zabodovať v zostávajúcich skupinových dueloch s Fínskom (v nedeľu o 19.15 SELČ) a USA (v utorok o 11.15). Kanaďania odohrajú ďalší zápas v pondelok, keď sa o 15.15 stretnú s Francúzskom.
 
Slováci mali v Športovom paláci Jubilejnyj výraznú prevahu v hľadisku, na ľade sa však museli hráči v modrých dresoch od úvodu brániť pri sústavnom nápore súpera. Až v 4. minúte zavelil delovkou do útoku kapitán Sekera a Cígerov tím následne dokonca pohrozil v presilovke, ale strela Bakoša z nulového uhla ako i dorážka L. Hudáčka nemohli Talbotovi narobiť problémy. Naopak, na trestnú lavicu krátko na to putoval Cehlárik a hra sa presunula pred J. Hudáčka, ktorý ale vyriešil kanadské strely s pokojom. V 12. minúte však vôbec nereagoval na nahodenie Reillyho od modrej čiary a favorit sa ujal vedenia. Slováci napriek tomu nemenili svoju taktiku, tvorenie prenechávali súperovi a sústredili sa na jeho vytláčanie zo streleckých pozícií. Popritom vyčkávali na každú možnosť zaútočiť, ako ukázal v 18. min. Graňák, keď jeho strelu tečoval Viedenský len tesne mimo Talbotovej bránky. Nevyhli sa však chybám, v 19. min. Sekera pod tlakom prihral pri zadnom mantineli priamo na hokejku Marchandovi, ktorý puk ponúkol voľnému Ducheneovi a ten z prvej zavesil - 2:0.

Cígerovi zverenci neskladali zbrane, druhú časť otvorili dobré príležitosti L. Hudáčka a Jurča, ktorí ale neboli v koncovke presní. Po ubránení oslabenia mal v 25. min. gól na hokejke Dravecký, spálil ale stopercentnú tutovku. Kanaďania laxnou hrou v týchto momentoch doslova ponúkali Slovákom zníženie, no ten horel na nedôraze v koncovke. Hra sa potom otvorila, na jednej strane Marchand, na druhej Bakoš zlyhali v sľubných pozíciách. V 33. min. oslabil svoj tím Daňo a v presilovke Stone našiel pri žŕdke voľného Halla - 3:0. Tento moment akoby ochromil Slovákov, ktorí v ďalších minútach úplne prestali korčuľovať a nechali sa totálne zatlačiť v obrannom pásme. Logicky nasledoval trest v podobe štvrtého kanadského gólu z hokejky Scheifeleho.

V tretej časti favorit zvoľnil tempo, napriek tomu naďalej diktoval hru. V početnej výhode minul Scheifele a J. Hudáček si potom postrážil priestor pri žŕdke pri zakončení Halla. Slováci už neboli schopní žiadnemu vzdoru a iba sa prizerali kanadskému kolotoču v ich pásme. Žiaden impulz neprichádzal ani zo striedačky a tak hra mačky s myšou pokračovala. Na 5:0 zvýšil v 51. min. nepokrytý Brassard, ktorého našiel prihrávkou Perry. Aby toho nebolo málo, v 54. min. zasiahol Jaroša puk do tváre a mladý obranca putoval predčasne do šatne. V závere sa Slováci poskúsili streliť aspoň čestných úspech, no ani ten im úradujúci šampión nedoprial.

Cíger napriek prehre spokojný s nasadením, tímu vyčítal bojazlivosť

Hoci jeho tím schytal od Kanady päťgólový prídel, tréner Zdeno Cíger v pozápasovom hodnotení upustil od kritického tónu a vyzdvihol nasadenie a bojovnosť svojich zverencov. Vyčítal im iba nervozitu a bojazlivosť, ktorá vyplývala z prílišného rešpektu voči favorizovanému súperovi. I keď sa postupové šance slovenských hokejistov znížili, podľa kouča je mužstvo stále v hre.

"Kanaďania odohrali veľmi dobrý zápas. Pre mňa je podstatné, že chalani bojovali, robili, čo mohli. Som spokojný s ich výkonom, čo sa týka nasadenia a chcenia, že sa neopustili, hrali kolektívne až do konca. To je podstatné," zdôraznil Cíger.

Na snímke striedačka Slovenska, zľava hráči Patrik Lušňák, Marek Viedenský, hore tréner Zdeno Cíger, Christian Jaroš a Martin Marinčin v zápase B-skupiny hokejových MS Slovensko - Kanada v Petrohrade 14. mája 2016.

Obhajca titulu potvrdil svoju silu, dominoval technicky i korčuliarsky, Slovákom dal lekciu z priamočiarosti, dôrazu i streleckej efektivity. Rozdiel v hre bol očividný a napokon - vyjadril ho aj konečný rezultát. "Kanaďania hrali dobre, sú lepší, musíme to brať reálne. Majú vyrovnané mužstvo, na každom poste je skúsený hráč, ktorý čo si zaumieni, to aj dokáže spraviť. Sú silní, technicky zdatní, vedia improvizovať. Ťažko sa hrá proti takému súperovi," povedal Cíger. Jeho mužstvo bojovalo, za stavu 2:0 malo niekoľko dobrých šancí, najmä tutovka Vladimíra Draveckého volala po góle. "V tej fáze sme mohli skórovať. Aj kanadský tréner Bill Peters povedal, že by to bol úplne iný zápas, keby sme vtedy znížili. To sa nám ale nepodarilo. Povedzme si však úprimne, veľa šancí sme nemali. Bolo to z našej strany bojazlivé, bola cítiť nervozita, neskúsenosť," priznal.

Pod sústredeným kanadským tlakom prichádzali zaváhania slovenských bekov i útočníkov, ktorí nedokázali vyhodiť puk z obranného pásma. Chybám sa nevyhol ani kapitán Andrej Sekera, ktorý pred druhým gólom posunul puk priamo súperovi a Matt Duchene sa z čistej pozície nemýlil. V záverečnej tretine inkasoval skúsený obranca dva zbytočné dvojminútové tresty. "Bolo vidno, že 'Seky' to chce zobrať na seba. Faktom je, že sme súperovi nestíhali. Boli sme slabší a pomalší." Napriek piatim inkasovaným gólom zostal Július Hudáček v bránke až do konca. "Brankár je dôležitým článkom tímu. Možno nejaký gólik môže chytiť navyše, ale ide hlavne o kolektívny výkon. Pokiaľ nebudeme hrať ako tím, môžete mať brankára, akého chcete a nepomôže vám to. My sme skutočne nestíhali, potom sa to kopí a rúti aj na brankára. Potom mu je ťažko niečo vyčítať," tvrdil tréner. Hráči nevládali ani kondične, napriek tomu, že zápasu predchádzali dva dni voľna. "Niektori ťahali nohy, mali toho dosť. Ak nevládzete, máte potom problém presadiť sa jeden na jedného a udržať sa v pásme. Ťažko sa potom dávajú góly."

Čakajú nás Fíni

Už necelých 22 hodín po sobotňajšom zápase čakal Slovákov ďalší náročný súboj s Fínskom (v nedeľu o 19.15 SELČ). "Je dobre, že hráme až večer. Verím, že si chalani dovtedy oddýchnu, naberú ďalšie sily, aby to dôstojne uhrali. Stále tu fungujeme, stále sme v hre. Áno, máme ťažkých súperov, ale treba tomu veriť, že sa to podarí a naďalej myslieť pozitívne. Potrebujem to do chalanov dostať, aby sme v nich udržali tímového ducha a zároveň ustrážili, aby sme sa medzi sebou nerozhádali a nerobili si zle," vyjadril sa Cíger. Ten sa ešte nerozhodol, kto z dvojice Július Hudáček - Branislav Konrád pôjde v nedeľu do bránky, verdikt padne po spoločnej porade realizačného tímu.

Prvý útok vedený Martinom Réwayom stále neskóroval pri hre 5 na 5, proti Kanade vyšli naprázdno aj ďalšie lajny. Cíger napriek tomu neplánuje poprehadzovať útoky a zatiaľ zostáva verný súčasnému zloženiu pätiek. "Dostal som veľa esemesiek, mailov ľudí zo Slovenska, ktorí mi posielali zostavy a radili, ako to zložiť. Uvidíme, ako sa rozhodneme zajtra. My to nemôžeme teraz celé poprehadzovať a dúfať, že sa stanú zázraky. Musíme sa reálne baviť o tom, v akom sme stave. Predsa musia fungovať nejaké naučené dvojičky. Podstatné je, aby sme hrali tímovo," dodal.

Kanada prekazila Hudáčkovi detský sen

Bol to zápas, ktorý si už v detstve vysníval. Július Hudáček sa postavil do bránky na majstrovstvách sveta za Slovensko proti Kanade a hoci si poriadne zachytal, päťgólovej kanonáde nezabránil. Vedel, že ak by chcel tím pomýšľať na úspech proti zámorskej veľmoci, musel by podať nadživotný výkon. Hudáčkovi to nevyšlo podľa predstáv, napriek tomu si zápas proti úradujúcim šampiónom užil. "Každý brankár sníva o tom, že si na šampionáte zachytá proti Kanade. Za stavu 2:0 sme mohli dať gól, no vyložené šance sme nepremenili. Potom prišla chyba, chalani si to zle rozobrali a inkasovali sme tretíkrát. Škoda toho, chceli sme streliť aspoň nejaký gól a uhrať tesnejší výsledok," mrzelo po zápase Hudáčka.

Kanadská útočná mašina kvalitne prevetrala slovenskú defenzívu aj slovenského brankára. "Sú veľmi rýchli, na každej pozícii majú hráča, ktorý nemá asi žiadnu slabinu. Môžu si dovoliť napádať s dvomi korčuliarmi a v tom spočíva ich kvalita," ozrejmil Hudáček. Kombinácie elitných korčuliarov mal ako na podnose. V rýchlosti boli dokonca natoľko prešpekulované, že sa v nich občas stratil. "Sú to hviezdy NHL, neodhodili ani jeden puk nadarmo, hrali jednoducho krásne. Ak je niekto hokejový fajnšmeker, zápas si musel užiť. Viackrát som čakal, že vystrelia, no oni si to hodili do ešte lepšej šance. Vysoká škola hokeja a myslím si, že sme nabrali trošku skúseností."

Psychika v zápase proti Kanade podľa neho nehrala veľkú rolu. Slováci si totiž pred duelom povedali, že proti "javorovým" listom môžu len získať. "Psychicky sa hrá ťažko proti Maďarom, Bielorusom, ale nie proti Kanade. Tam nemáte čo stratiť. Bol to pre nás malý sviatok, na zápas sme sa tešili, škoda toho," dodal Hudáček.

Kanada v piatich petrohradských stretnutiach potvrdila, že svetovému hokeju kraľuje právom. Pred je silou a dominanciou mali Slováci veľký rešpekt, no chceli ho nechať v šatni a postaviť sa šampiónom s odhodlaním zvíťaziť. "Je to úplne jedno, s kým hráte, vždy sa chcete pobiť o víťazstvo. Aj keď ide o Kanadu. Rovnaké to je vo futbale, tam chcú zasa všetci vyhrať nad Brazíliou. Žiaľ, Kanada nemala žiadnu slabšiu chvíľku. Dalo by sa nad ňou vyhrať len vtedy, ak by brankár predviedol nadživotný výkon, všetci by zahrali stopercentne a mali by šťastie," zdôraznil Hudáček.

Šanca na štvrťfinále stále žije

Slovenská šanca na účasť vo štvrťfinále MS stále žije. Kanadská päťgólová facka ju nijako nenaštrbila, ak by však prišla v nedeľu ďalšia od Fínov, výrazne by sa skomplikovala. "Budeme sa snažiť urobiť ľuďom radosť a získať nejaký bodík. Možno to znie ako sci-fi, ale nikdy neviete. Kým bude šanca živá, budeme sa o ňu byť," dodal Hudáček.


B-skupina (Petrohrad)

Kanada - Slovensko 5:0 (2:0, 2:0, 1:0)
Góly: 12. Rielly (Brassard), 19. Duchene (Marchand), 34. Hall (Stone, McDavid), 39. Scheifele (Reinhart, Stone), 51. Brassard (Perry, Murray). Rozhodovali: Piechaczek (Nem.), Olenin – Lazarev (obaja Rus.), Kaderli (Švajč.), vylúčení: 2:6, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0.

Hlasy po zápase /zdroj: RTVS/:

Ernest Bokroš, asistent trénera SR: "Ťažko sa trénerovi hodnotí také stretnutie, kde súper bol vo všetkých činnostiach lepší. Pozitívum ja osobne vidím jedine v tom, že sme hrali šesť oslabení a inkasovali sme len jeden gól. Hráči sa snažili, chceli dnes ukázať, že hokej hrať vedia. Sila kanadského mužstva bola obrovská a musíme priznať, že sme na nich nemali. Bolo to vidieť v tom, že sme za prvú tretinu len štyrikrát vystrelili a ak si dobre pamätám, tak v poslednej tretine len trikrát. V útoku sme sa vôbec nedokázali presadiť, snaha už dnes ozaj len nestačí, potrebujeme aj kvalitu na takýchto súperov."

Martin Marinčin, hráč SR: "Kanada od začiatku šľapala, my sme sa im jednoducho nevedeli vyrovnať. Rozobrali nás, čo je veľmi smutné. Ťažko sa mi niečo k tomu hovorí."

Tomáš Marcinko, útočník SR: "Prehrali sme 0:5. Bol to výkon, ktorý zďaleka nestačil na víťaztvo. Hrali sme proti šampiónom, ktorí boli lepší. Osobne však verím, že aj my sa ešte zlepšíme."

Zdeno Cíger, tréner SR: "Kanaďania odohrali veľmi dobrý zápas. Pre mňa je podstatné, že chalani bojovali, robili, čo mohli. Som spokojný s ich výkonom, čo sa týka nasadenia a chcenia, že sa neupustili, hrali kolektívne, až do konca. Bola však vidno bojácnosť, neskúsenosť. Kanaďania hrali dobre, sú lepší, musíme to brať reálne."

Bill Peters, tréner Kanady: "Bol to veľmi súťaživý, kvalitný zápas. Slováci hrali celkom dobre, v druhej tretine boli dokonca lepším tímom, za stavu 2:0 mali šance na skórovanie. Ak by ich dali, mohol to byť iný zápas. V ďalšom priebehu sme už kontrolovali hru a nakoniec dosiahli suverénne víťazstvo."

Tabuľka B-skupiny:
1. Kanada 5 5 0 0 0 30:4 15
2. Fínsko 5 5 0 0 0 20:6 15
3. USA 5 3 0 0 2 18:12 9
4. Nemecko 5 2 0 1 2 15:16 7
---------------------------------------------
5. SLOVENSKO 5 2 0 0 3 12:16 6
6. Francúzsko 5 1 1 0 3 11:16 5
7. Maďarsko 6 1 0 0 5 10:27 3
--------------------------------------------
8. Bielorusko 6 1 0 0 5 13:32 3
 

Vyberte región